Home > Uncategorized > Cara Menghilangkan Tekanan Ketika Belajar

Cara Menghilangkan Tekanan Ketika Belajar

Tajuk kali ni panjang sikit….tapi sesuai untuk suma member-member coz final exam dah dekat. Harap dapat membantu. Ok la..bila jadi seorang pelajar ni, mesti tak lari dari tekanan. Tambah esok ada exam. Dah study..tapi masih tak faham atau tak dapat nak masukkan dalam otak. Waktu ni la rasa tekanan tu. Aku pun pelajar jugak dan pernah rasa tekanan belajar ni. Cuba kita tengok punca-punca tekanan ketika belajar:

Persekitaran-Bising, Berbau, Bersepah, Gelap, Suhu terlalu tinggi atau rendah

Masa-Waktu belajar, Jadual exam terlalu padat,Study last minute (salah sendiri)

Kawan-Bising, Terlalu banyak bertanya, Suka mempengaruhi,

Bahan untuk belajar-Nota hilang, nota tak lengkap (salah sendiri), terlalu banyak nota

Masalah peribadi-gaduh ngan awek, duit poket dah kering, tak sihat, masalah keluarga, gaduh ngan member

Ok tu suma adalah antara punca tekanan ketika belajar. Mungkin banyak lagi, dan perkara yang remeh kadang-kadang boleh menyebabkan kita tekanan. Setiap orang mesti ada masalah sendiri yang mana kita tak terpikir pun benda tu bleh jadi masalah pada sesetengah orang. Sekarang jom kita tengok cara menghilangkan tekanan:

1-Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. (bekalkan oksigen kepada otak)

2-Redakan tegangan-sebab dah lama duduk..berdiri, mengeliat, buat regangan lembut.


3-Menjerit-cara yang paling mujarab tapi jangan keterlaluan.

4-Belajar ditempat yang bersih, tenang, selesa dan terang.

5-Keluar lepak dengan member-Ajak member lepak kat kedai mamak. Cara ni memang aku selalu buat. Ye la kan, dah lama mengadap buku.Stop kejap ambil masa untuk rehatkan otak.


6-Selesaikan dulu masalah yang menyemakkan otak kita. klu tak dapat selesaikan sendiri, minta bantuan member atau orang terdekat. Kongsi dan luahkan masalah dengan  mereka.

7-Bersukan-jangan asyik belajar, keluar bersukan, ini membantu meredakan tekanan.

8-Tidur-cara jugak memang selalu aku amalkan. Klu kepala dah semak dengan pelbagai formula dan fakta..tidur dulu. Ini membantu menyusun ingatan dalam otak.


9-Lakukan hobi sendiri-hobi sendiri boleh menenangkan otak. coz hobi adalah perkara yang kita suka buat. Banyak hobi yang boleh dilakukan, melukis, dengar radio, men game(left4dead), bowling, karaoke, dll.


10-Solat dan Baca Al-quran- Cara yang betul-betul mujarab antara suma cara. Jika hendak lakukan sesuatu, kembalilah kepada Allah yang Esa.

Ini adalah antara cara menghilangkan tekanan yang aku boleh senaraikan. mungkib banyak lagi, coz setiap orang ada cara sendiri untuk menghilangkan tekanan contohnya Shopping, tengok wayang, merempit(yang ni tak elok), dan makan mungkin. So, harap ini dapat membantu. Selamat mencuba!!!

Categories: Uncategorized
  1. November 25, 2010 at 11:44 am

    em…stuju……

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: